Haagse spoorzoekers

Welkom

 Prof. Wim Willems
Wim Willems (Zwolle, 1951)
Centre for Modern Urban Studies,
Campus Den Haag

De opdracht leek heel simpel: ga op zoek naar historische foto's over het dagelijks leven in de stad. Met dat doel voor ogen volgde een groep jongeren een cursus op de Campus Den Haag, dependance van de Universiteit Leiden. Vervolgens gingen zij bij (oud-)Hagenaars langs, om in hun privé-albums te zoeken naar informatie over het verleden. Naar foto's waarop de historie als het ware op de staart wordt getrapt. Hoe vreemd het ook mag klinken, onze visie op de geschiedenis is dynamisch - dus veranderlijk. De sporen van die verandering zijn onder meer terug te vinden in de nalatenschap van mensen: in verhalen over voorouders of over historische personages. Maar ook door onbevangen te kijken naar zelf genomen foto's van het gewone leven: in de familie, op straat, het schoolgebouw, het werk, de kerk of de markt. Al die beelden bij elkaar verschaffen intieme informatie over het alledaagse leven van stadsbewoners door de tijd heen. Foto's werken immers vaak als een tijdmachine. Ze plaatsen ons bijna letterlijk terug in de tijd.
   

Vertrouwen winnen

Een jaar lang trok een groep cursisten - niet alleen jongeren, maar ook enkele Hagenaars die al wat langer meegingen - erop uit in de stad. Zij probeerden het vertrouwen te winnen van mensen in de wijk, om daarna samen met hen door privé-albums te bladeren. Hun selecties van foto's uit al die verzamelingen werpen een levendige en kleurrijke blik op het Den Haag van de twintigste eeuw. Van zeer persoonlijke inkijkjes in het familieleven of de ontwikkeling van een Scheveningse middenstander, tot de vestiging van een Kroatische familie.

Begeleiding
In deze webtentoonstelling stellen de tien Haagse Spoorzoekers zich voor en presenteren zij een aantal hoogtepunten uit hun persoonlijke zoektocht. De begeleiding van het project lag in handen van het Haags Gemeentearchief (Sanderijn Schuur), de Openbare Bibliotheek en de Campus Den Haag, in de persoon van Wim Willems, hoogleraar Haagse Stadsgeschiedenis. Het project werd mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Fonds 1818, het Mondriaan Fonds en het VSBfonds. 


Klik op de foto van de deelnemers -rechts- om de resultaten te zien. Reageren op de verhalen en foto's wordt op prijs gesteld.


Wim Willems