DaniŽla Petrić (Den Haag, 1983)

Van Zuid-Europa naar de Brandtstraat

Al jaren ben ik bezig met mijn Kroatische afkomst. Mijn vader komt uit Kroatië, uit het kleine dorpje Stari Grad. Dit ligt op het zonnige eiland Hvar, één van de vele eilanden voor de kust van Kroatië. Mijn interesse ligt ook bij mijn Kroatische roots. Daarom hoefde ik er niet lang over na te denken wat ik wilde doen bij het spoorzoekersproject.

De Kroaten in Den Haag onder de loep nemen, natuurlijk! In Nederland wonen ongeveer 10.000 Kroaten, in Den Haag waarschijnlijk niet eens een kwart. Mijn plan moest iets breder gemaakt worden. Omdat de Kroaten tot de Zuid-Europese gemeenschap in Nederland behoren, kwam ik met het plan op zoek te gaan naar oude foto's van de Zuid-Europese gemeenschap in Den Haag. Maar dit bleek niet zo gemakkelijk te zijn.

Nederlandse opa
De tijd begon te dringen en ik had nog geen idee wat ik met het onderwerp wilde bereiken. Toen ik mijn presentatie moest houden had ik nog steeds niet genoeg materiaal, daarom vroeg ik Wim Willems of het goed was of ik ook wat foto´s van mijn Nederlandse opa er bij mocht doen. Want mijn moeder komt uit Nederland.

 

Nederlandse kant
Mijn opa was net overleden op 18 december 2008. Voor zijn begrafenis wilde ik een foto collage maken van zijn leven, aangezien mijn opa veel plezier had in het maken van foto's. Dozen vol met oude foto's lagen bij hem thuis. Mijn opa is 87 jaar geworden en heeft ook 87 jaar in Den Haag gewoond. Ideaal dus als invulling voor mijn presentatie. Maar voor mijn gevoel niet interessant genoeg voor de rest van de wereld.
Toen ik de presentatie hield bleek iedereen echter veel enthousiaster te zijn voor de foto´s van mijn opa dan voor de Zuid Europeanen. Daardoor werd ik weer enthousiast en wilde mij graag verdiepen in de Nederlandse geschiedenis. Ik vond het leuk te ervaren dat ik eigenlijk via een 'Kroatische omweg' tot het andere deel van míjn geschiedenis kwam: mijn Nederlandse kant !


Brandtstraat
Mijn opa, Wil van de Konijnenburg, woonde een groot deel van zijn jeugd in de Brandtstraat. Daar woonde hij met zijn vader, moeder, broertje en 2 zusjes. Tijdens mijn zoektocht kwam ik er achter hoe hecht de bewoners van deze straat waren. Een kleine, katholieke buurt in Den Haag, waar alles zich afspeelde om en rond de Heilige Engelbewaarderskerk. Helaas is deze kerk nu helemaal afgebroken. Ook de oude huizen in de Brandtstraat zijn gesloopt. Maar door de vele foto's die mijn opa in zijn collectie heeft komt deze straat weer helemaal tot leven!

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.