Aniek Smit (Arnhem, 1986)

Voor mijn afstudeeronderzoek Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden interviewde ik enkele Marokkaanse bewoners van de Haagse buurten Schilderswijk en Escamp. Hoewel deze gesprekken over het onderwerp kleding gingen - mijn scriptie gaat over het kleedgedrag van Marokkaanse migranten in Nederland - lieten zowel jongeren als ouderen hun gedachten geregeld afdwalen naar de buurt van vroeger. Met nostalgie sprak men over de Nederlandse buren die altijd gedag zeiden, en de Haagse omaatjes die altijd snoepjes paraat hadden.
 

Dezelfde buurt

Andersom vertelde een Nederlands familielid dat vroeger in de Haagse buurt Escamp had gewoond, mij over de verloedering van de buurt. Haar fiets werd regelmatig gestolen, en in de schoolklas van haar kinderen zaten steeds meer 'gesluierden'. Die tegengestelde beelden van het verleden maakten mij nieuwsgierig. In hoeverre werden hun herinneringen beïnvloed door de huidige problematiek in de buurten? En hadden deze verschillende bewoners niet toch ooit in dezelfde buurt gewoond?


Multiculturele buurt

Voorlopig heb ik mij voor deze vraag gericht op de naoorlogse wijk Escamp. Wat begon als een wijk voor de Nederlandse middenstand, is nu een multiculturele buurt geworden waar alweer nieuwe bouwpalen de grond in gaan. Als titel voor mijn onderzoek koos ik daarom: 'nieuwe huizen, nieuwe buren.' Hoe kijken oude en nieuwe bewoners aan tegen de ontwikkelingen in de wijk? En verschillen hun herinneringen over 'die goeie ouwe tijd'? Ik hoop tijdens dit Spoorzoekerstraject foto's en verhalen van zowel autochtone als allochtone bewoners van de buurt Escamp te verzamelen. Ik ben in het bijzonder benieuwd of zij geregeld samen op de foto staan? Kwam men bij elkaar in de huiskamer? Werd er samen buiten gespeeld? En waar ontstonden vriendschappen of ergernissen?
 

Leny Planje

De foto's die ik hier laat zien zijn afkomstig uit de collectie van Leny Planje (1922), die al haar hele leven in Den Haag woont. Zij groeide op in het Valkenboskwartier, maar kreeg haar eerste eigen huis aan de Zuidlarenstraat in Escamp. Dat was pas na haar huwelijk en de geboorte van haar eerste kind. Door de woningnood na de Tweede Wereldoorlog was zij gedwongen eerst bij haar ouders te blijven wonen. Leny ging als meisje naar de ULO (uitgebreid lager onderwijs) en werkte tot aan haar huwelijk bij het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek). Ze herinnert zich nog hoe het Haagse hoofdkantoor tijdens de oorlog verplaatst moest worden naar Leidschendam, omdat het binnen het spergebied van de Duitse bezetter lag. Leny kreeg een zoon en twee dochters. Helaas overleed haar man kort na de geboorte van hun jongste. Toen de kinderen het huis uit gingen, is Leny in Escamp blijven wonen. Veel Nederlandse gezinnen waren toen al uit de buurt vertrokken - vaak naar Zoetermeer - en nieuwe Turkse, Marokkaanse en Afrikaanse gezinnen hadden de flats betrokken. In Leny's foto's komen een aantal van deze veranderingen in de buurt in beeld:

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.