Daan Loeff (Den Haag, 1984)

Mijn naam is Daan Loeff en ik ben geboren en getogen in Den Haag. Momenteel ben ik bezig met een Master Geschiedenis aan de universiteit Leiden. Na een stage bij het Historisch Beeldarchief Migranten ben ik benaderd om aan het Spoorzoekersproject deel te nemen. Het project sprak mij meteen aan. Foto's zijn een mooie sleutel tot het verleden en Den Haag is mijn thuis.

Markt
Een van mijn favoriete Haagse plekken is de Haagse Markt. Een markt waar ik als klein kind kennis mee maakte, omdat ik vaak met mijn moeder mee ging als zij daar haar wekelijkse boodschappen deed. Op de Haagse Markt komt alles wat Den Haag te bieden heeft voorbij in een prettige mix van veelsoortige mensen die door elkaar krioelen en op zoek zijn naar de beste prijzen en de mooiste producten. Voor elk wat wils.
Inmiddels moet ik zelf mijn boodschappen doen, maar de markt is gebleven. Ik woon nu nog dichterbij dan voorheen en ga er zo ongeveer elke vrijdag mijn verse groenten, fruit, vlees, kruiden en noem het maar op scoren. Voor mijn fruit ga ik naar de kraam van Corrie en Peter Pragt, daar koop ik mijn bananen, appels, mandarijnen en wat er op het moment in het seizoen is. Het leek mij geweldig om via de spoorzoekers een beeld van de geschiedenis van de Haagse Markt te kunnen schetsen. Mijn persoonlijke selectie bestaat uit foto's uit de privécollectie van mijn fruithandelaars, Peter en Corrie Pragt. Hun persoonlijke geschiedenis geeft een inzicht in minstens vijftig jaar handel op de markt.

Dienst
Peter Pragt wordt op 26 september 1946 op de Laakkade geboren. Als zijn vader in 1959 komt te overlijden, gaat Peter op dertienjarige leeftijd bij zijn broer Chris en zijn moeder op de markt staan. Wanneer Peter zestien is, wordt hij opgeroepen voor militaire dienst; hij vraagt uitstel, maar moet uiteindelijk toch in dienst. Zijn broer Chris krijgt vrijstelling omdat hij op dat moment de kostwinner van het gezin is vanwege het overlijden van zijn vader. Henk, de oudere broer van Peter en Chris, is al eerder in dienst geweest en dus moet Peter er ook aan geloven. In zijn diensttijd werkt hij ook als meeloper op de Haagse Markt.

Vaste plaats
Op dat moment wordt de markt uitgebreid. Peter krijgt in 1966 (op zijn twintigste!) al een vaste plaats aan de lorrij (tegenwoordig de visrij) op het nieuwe stuk markt. Omdat Peter in dienst zit, beschikt hij over een vast inkomen en kan hij zich die plaats veroorloven; er is op die plek namelijk nauwelijks wat te verkopen. Na een jaar worden de kramen op de markt herverdeeld en daarbij gaan vaste standplaatshouders altijd voor. Omdat Peter een vaste standplaatshouder is, kan hij aanspraak maken op een betere plaats. In die tijd verdient Peter goed. Waar andere voor hun sigaretten van dienst afhankelijk zijn, kan Peter zelf peuken kopen. Later volgt er nog een kraam en verhuist hij een aantal keer op de markt, totdat hij een plekje krijgt waar hij zijn vrachtwagen achter kan zetten. Later zouden ook verlichting en een koelcel volgen.

Huwelijk
Corrie en Peter ontmoeten elkaar in het ziekenhuis, waar zij ligt vanwege een blindedarmontsteking en zijn moeder voor de behandeling van haar spataderen. Zij lopen elkaar tegen het lijf als Peter op bezoek komt. Beiden verloven zich op 20 augustus 1968 in het ziekenhuis. Peter wordt vlak voor de verloving geveld door de ziekte van Pfeiffer, vandaar dat de plechtigheid noodgedwongen plaatsvond in het ziekenhuis. Later trouwen ze. Corrie werkt tot 1972 bij het ministerie van Justitie in de basisadministratie en verleent, na de geboorte van hun zoon Dennis, op zaterdag bijstand op de markt. Als in 1977 hun dochter Christien volgt, neemt de moeder van Corrie het van haar over op de markt - gewoon voor de lol. Als Christien wat ouder is en de moeder van Corrie ziek wordt, begint Corrie Peter weer elke vrijdag en zaterdag te helpen. Tegenwoordig staat Peter vier dagen per week op de Haagse markt.

"Tegenwoordig sta ik alleen maar een beetje te geinen en te doen. Maar op vrijdag en zaterdag, dan moet je werken. En wat er morgen gebeurt: naja, ik zie wel."

Reacties: 1-1
Door Gast: CHRIS PRAGT @ 2011-05-16 13:49:58
PETER PRAGT OP DE HAAGSE MARKT
HALLO DAAN IKWIL JE HELPEN AAN FOTOS EN INFORMATIE OVER DE HAAGSE MARKT GROETJES CHRIS BROER VAN PETER PRAGT
Reacties: 1-1
Uw reactie
Naam (Log in): 
E-mailadres: 
Onderwerp: 
Bericht: